Smått smått smått

Gjort ett första försök med 6mm-figurer:
Jag tror den huvudsakliga lärdomen är att jag inte klarar av att fota så små saker ...

Morfa mig en galler!

Med lite slömålande av fler krigare går det nu att morfa mina antika britter till galler:

Med åtta element warband så är de rätt endimensionella, men de ser ju rätt kul ut. Om och när man känner sig entusiastisk så kan man ju alltid måla lite ryttare osså så man kan spela den senare versionen av listan, typ för att ge Caesar lite stryk. Kände man sig väldigt entusiastisk kunde man ju osså leta fram lite Asterix & Obelix-figurer för ett alternativt generalselement ...

Britter och lägenheter

Fått lite målat igen efter flytten: först ut är några lätta trupper för mina antika britter:

Rebecka efterlyste en rapport om lägenheten. Ptja, vad att säga? Jag trivs bra här så här långt. Möblemanget kunde kompletteras lite, men det kommer väl med tiden.

Annars förslår jag att nyfikna helt enkelt kommer på besök!

Sessionsrapport

Ngn vid namn ej nämnd bror till bloggaren efterlyste sessionsrapporter. Här är en - det finns tillochmed ett foto på slutställningen längst ned.

Historien är i korthet följande: den livländske ordensmästaren och ärkebiskopen av Riga var inte riktigt överens om vem som egentligen bestämde i Livland - och det kan ju vara bra att veta när man har å tas med upproriska liver, invaderande ryssar, illvilliga samogiter, lömska litauer, och labila danskar - så de bestämde sig för att göra upp på det gamla goda viset.

Ordenshären var helt beriden, med ordensriddarna själva i mitten, lättare kavalleri på vänstra vingen och div. osorterade vassaler och äventyrare till höger. Den betydligt större, men kvalitativt sämre, styrkan från Riga hade rytteri i centern, milisinfanteri till vänster, och en massa legosoldater, mest armborstskyttar, till höger. Högern hade också en stor fin röd vagn med en hög trumpetare på, för att höja stridsmoralen lite.

Ärkebispen hade tänkt utnyttja sin bredare linje till att överflygla och omringa ordenshären, men problem i ordergången satte i stort sett p för detta. I stället blev det hela en rätt frontal historia där en försvarlig del av rigabornas legosoldater ute på högerflanken aldrig kom till strid. De resterande legosoldaterna gjorde processen kort med turkopolerna (alltså lätt infött rytteri i ordens tjänst), men ordensriddarna gjorde processen lika kort med rytteriet från Riga, dock inte utan att lida ganska allvarliga förluster själva.

Allt hängde nu på om milisen på Rigas vänster skulle stå emot riddarna på ordens höger. Om de gjorde det under några rundor torde inte ordens försvagade center hålla ut länge mot legosoldaterna som nu myllrade fram för att omringa den. Men det visade sig att milismännen inte riktigt var av det rätta virket - de kollapsade raskt och därmed hade Rigas trupper tagit tillräckligt med förluster för att förlora slaget. Ordensmästaren kunde gratulera sig själv till en dyr men dock ändå en seger.

(Med DBMM:s officiella poängsystem så vann Tyska orden med 15-10, vilket resultat man också kan få genom en sk "winning draw", där slaget tar slut utan att någondera sidan flytt fältet. En mer ärorik än överväldigande seger alltså.)

Slutställning
(klicka för större bild)

RSS 2.0